Μια πλούσια φυσική και ιστορική κληρονομιά δεν φέρνει από μόνη της το πλούσιο αύριο στον τόπο.

vΦωτό άρθρωνΤου Στέφανου Ανδριάνη*

Δημοσιεύτηκε στην έγκριτη εφημερίδα ‘’Χανιώτικα Νέα’’ στις 10 Αυγ 2007

σ.σ. (3/2/2013): Όσα γραφόταν το 2007 στο άρθρο που ακολουθεί για την αναξιοκρατία της πολιτικής στο νομό Χανίων, ίσχυαν ίδια και απαράλλαχτα για το σύνολο της χώρας.

……………………………………………………………………………………………………

Ως δημοτική παράταξη υποσχεθήκαμε να δώσουμε προτάσεις για τις Οργανώσεις Παραγωγών εσπεριδοειδών, μετά τις αποφάσεις στην Ε.Ε (Ιουν 2007) για τη νέα Κοινή Οργάνωση Αγοράς (ΚΟΑ) αγροτικών προϊόντων.
Επειδή κάθε νέο βήμα εμπρός δεν πρέπει να ακολουθεί παλαιούς αδιέξοδους δρόμους, πριν δώσουμε τη πρότασή μας θα καταγράψω κάποιες κατά τη γνώμη μου αιτίες, γιατί η συνολική πρόοδος στο νομό μας και όχι μόνο στα αγροτικά θέματα, κινείται κατά γενική ομολογία, με πολύ βραδύ βήμα σε σύγκριση με τα προσόντα του νομού και επίσης γιατί έχει μείνει πίσω σε σύγκριση με άλλους τόπους……….

Η ΕΠΑΝΑΠΑΥΣΗ ΣΤΗΝ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ
Τα Χανιά στην ιστορία τους πρωτοστάτησαν μέσα και έξω από το νησί, στους αγώνες για τη ανεξαρτησία, και τη δημοκρατία και ανάπτυξαν ένα υψηλό επίπεδο πολιτικής και πολιτισμού.
Από πολλές 10ετίες, κυρίως μετά τη χούντα, πολλοί Χανιώτες, καθίσαμε με αυταρέσκεια πάνω στην πλούσια φυσική και ιστορική μας κληρονομιά.
Όμως κάθε κληρονομιά που δεν αξιοποιείται από ικανούς κληρονόμους, εξανεμίζεται.
…………………………………………………………………………………………………….
Σήμερα, πολλοί από μας διακατεχόμαστε από σύνδρομο ΄΄καταδίωξης΄΄ και πιστεύουμε -λανθασμένα σε ένα βαθμό- ότι για την καθυστέρηση στην πρόοδο φταίνε άλλοι που μας πολεμούν και που δεν εκπληρώνουν υποχρεώσεις τους απέναντι, στο ….ένδοξο παρελθόν μας.
ΠΩΣ ΞΕΦΤΙΣΕ Η ΠΑΛΑΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΙΓΛΗ ΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ
Αν ψάξουμε βαθύτερα στο πώς λειτουργούμε πολιτικά επί 10ετίες, θα διαπιστώσουμε ότι αναθέσαμε εν λευκώ τον αγώνα για το μέλλον του νομού και για τα προβλήματα του, σε λίγους ‘’ισχυρούς’’ παραδοσιακούς Χανιώτες πολιτικούς και των δυο κομμάτων εξουσίας, περιμένοντας αυτόματα τις λύσεις.
Δυστυχώς μας διαφεύγει, ότι η πρόοδος και η ανάπτυξη μιας κοινωνίας δεν χαρίζονται με ‘’ρουσφέτι’’ και στρεβλώνουν ή καρκινοβατούν αν δεν πατάνε στη δυναμική συμμετοχή του πολίτη.
………………………………………………………………………………………………….…………

Φυσικά στην αντιπροσωπευτική κοινοβουλευτική δημοκρατία, οι εκλεγμένα πολιτικοί έχουν το θεσμικό τους ρόλο στη λύση των προβλημάτων του τόπου. Δεν μηδενίζουμε το όποιο λίγο ή περισσότερο έργο πρόσφεραν διαχρονικά οι Χανιώτες πολιτικοί και μάλιστα οφείλουμε ιδιαίτερη αναγνώριση σε εκείνους που είχαν και μεγάλη ιστορική συμβολή στον αντιδικτατορικό αγώνα..
Όμως οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι δεν μπόρεσαν από μόνοι τους να δώσουν στον τόπο αυτό που του άξιζε για το αύριο. Και δεν το έδωσαν, γιατί αντικειμενικά κανένας δεν μπορεί να αναπληρώσει την αποτελεσματικότητα που μπορεί να φέρει η δύναμη της συλλογικής προσπάθειας και της συμμετοχής του πολίτη. Δυστυχώς το πλείστον των πολιτικών αποθάρρυναν τη συμμετοχή τον Χανιώτη πολίτη στα κοινά.
Π.χ. μια από τις σοβαρές αιτίες που αρκετοί αγροτοσυνεταιριστικοί φορείς πήραν ‘’τον κακό δρόμο’’ είναι γιατί οι ίδιοι αγρότες άφησαν ανεξέλεγκτη τη λειτουργία των Διοικητικών Συμβουλίων και χωρίς συνέπειες όσους πολιτικούς ανακατεύτηκαν μόνο και μόνο για μικροπολιτική εκμετάλλευση.
…………………………………………………………………………………………………….
Άλλη σοβαρή παρενέργεια της περιθωριοποίησης του Χανιώτη είναι ότι αποδυναμώνεται η ποιότητα της ίδιας της δημοκρατίας. Τώρα και αρκετά χρόνια, έχουν ανοίξει δρόμοι πισωγυρίσματος σε φαινόμενα παλαιοκομματισμού και προσωπολατρίας, υπάρχει η αίσθηση ότι υποθάλπεται η ατιμωρησία, πράγμα που ενισχύει τον τραμπουκισμό, την ασυδοσία και την παραβατικότητα και κυριαρχούν πρόσωπα με προσωποπαγείς ‘’μηχανισμούς’’ για ιδία χρήση.
Φυσικά αυτά συμβαίνουν και σε άλλους τόπους, αλλού σε ελεγχόμενο βαθμό και αλλού όχι.
Τα Χανιά μας είναι από τους τόπους που αυτές οι στρεβλώσεις ξέφυγαν από τον έλεγχο της ίδιας της κοινωνίας.

ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ
Δυστυχώς δεν έχει ακόμη ωριμάσει στο βαθμό που χρειάζεται στο μέσο Χανιώτη, πόσο αναγκαίο είναι να παρέμβει ώστε να ισιώσουν οι στρεβλώσεις.
Πριν από 10ετίες, θα φάνταζε αδιανόητο ότι οι διάδοχοι γενεών, που ήταν πανελλαδικά πρωτοπόροι και που διαμόρφωναν τις εξελίξεις στην εποχή τους, θα παρακολουθούσαν σήμερα παθητικά τις εξελίξεις, περιμένοντας από άλλους σπρώξιμο, σε μια κρίσιμη περίοδο για το αύριο, όπως αυτή που διανύουμε.
Εκτός των άλλων, αγνοήσαμε και την εμπειρία από άλλους τόπους μέσα και έξω από την Κρήτη, που οι πολίτες με την ψήφο τους:
– Δεν επέτρεψαν σε πολιτικά και κομματικά πρόσωπα να κυριαρχούν επί 10ετίες, χωρίς αυτά να έχουν ξεχωριστές και εξαιρετικές ικανότητες στον αγώνα για το αύριο.
– Δεν ξαναεξέλεξαν πολιτικούς που είχαν ως μόνο προσόν τη ρουσφετοδυναμική, αν αυτοί δεν πρόσφεραν παράλληλα στον τόπο ανάλογο όραμα και δεν είχαν διαρκή συμβολή στην πρόοδο.
– Δεν έδωσαν λευκές εξουσιοδοτήσεις, αλλά συνδύασαν τη δική τους συλλογική δυναμική μαζί με τον αγώνα των εκλεγμένων αντιπροσώπων τους και έφυγαν μπροστά προς το μέλλον.
Αυτά κατά τη γνώμη μου συνιστούν το μεγάλο πολιτικό έλλειμμα τώρα και χρόνια στα Χανιά μας το οποίο ολοένα και μεγαλώνει.
Όμως ποτέ δεν είναι αργά.
……………………………………………………………………………………………………
Μια σύντομη ανάλυση για το θέμα Οργανώσεις Παραγωγών εσπεριδοειδών και Πρόταση Πλαίσιο της παράταξής μας από 4 σημεία, θα δημοσιευτούν σε δύο επόμενα φύλλα των Χ.Ν. (Το Α΄ μέρος στο αυριανό φύλλο και το Β΄ μέρος την Τρίτη 14 Αυγούστου 2007).

Στέφανος Ανδριάνης
Αντιστράτηγος ε.α , Πολιτικός Μηχανικός
Επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο δήμο Μουσούρων (Ε.Δ.Α.Κ.)
και μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου της Τ.Ε.Δ.Κ ν. Χανίων.

Η καταχώρηση αναρτήθηκε στην κατηγορία Άρθρα από admin. Καταχωρήστε στους σελιδοδείκτες τον σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *