ΝΕΟ ΚΟΜΜΑ

toneokomma                                http://toneokomma.gr/

ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ

8  ΜΑΡΤΙΟΥ  2014

Δίκαιη Ελλάδα!

Είμαστε πολίτες και απευθυνόμαστε ……..σε πολίτες.

Θέλουμε να ιδρύσουμε το νέο δημοκρατικό κόμμα της πατρίδας μας.

Αγαπάμε την Ελλάδα. Πιστεύουμε στις δυνάμεις της.

Δεν ζητάμε κάτι που δεν υπάρχει. Ξέρουμε ότι η καλύτερη Ελλάδα υπάρχει παντού, σε γραφεία, εργοστάσια, χωράφια, ξενοδοχεία, αίθουσες διδασκαλίας, εργαστήρια, αμφιθέατρα, καράβια, δρόμους, λιμάνια και οπουδήποτε στην Ελλάδα ή το εξωτερικό οι Έλληνες μοχθούν και δημιουργούν με τιμιότητα, ευθύτητα και αλληλεγγύη.

Η καλύτερη Ελλάδα έδινε εδώ και χρόνια άνισο αγώνα με τη διαφθορά, την ευνοιοκρατία και ένα ολιγαρχικό πελατειακό σύστημα. Η μάχη αυτή χάθηκε. Η χώρα χρεοκόπησε. Σήμερα, παρά τις σημαντικές βελτιώσεις στα δημόσια οικονομικά που πετύχαμε με τεράστιες θυσίες, η χώρα δεν προχωρά σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις. Οι ολιγαρχικές δομές παραμένουν σχεδόν άθικτες.

Εμείς λέμε, αρκετά!

Ήρθε η ώρα μια καλύτερη Ελλάδα να βγει μπροστά. Δεν θέλουμε τα παιδιά μας να μεγαλώσουν σε μια χώρα της απομόνωσης, της χρεοκοπίας και του λαϊκισμού. Ξέρουμε ότι και άλλες ευρωπαϊκές χώρες ξεπέρασαν τις ολιγαρχικές δομές τους με συνειδητή προσπάθεια και θάρρος για αναμέτρηση με το παλιό.

Προσκαλούμε όλους όσους θέλουν να απαλλαγούν από το πελατειακό κράτος, όλους όσους θέλουν να κτίσουν μια κοινωνία αξιοπρέπειας, ισότητας και αλληλεγγύης να το δείξουν με τις πράξεις τους.

Προσκαλούμε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες στην Ιδρυτική Συνδιάσκεψη του Νέου Κόμματος.

Πυξίδα των επιλογών μας είναι η δικαιοσύνη. Η δύναμή μας είναι οι ιδέες μας. Προτείνουμε μεταρρυθμίσεις κλειδιά για την φτώχεια, την ανεργία, την παιδεία, την ενημέρωση την διοίκηση και τους πολιτικούς θεσμούς.

Πολλοί προοδευτικοί άνθρωποι διστάζουν να ξεκινήσουν κάτι καινούργιο. Ελπίζουν ακόμα στην αλλαγή του πελατειακού συστήματος από το εσωτερικό του. Και όμως, κάθε τέτοια προσπάθεια στο παρελθόν απέτυχε, ακόμα και όταν έγινε από αξιόλογους και ακέραιους πολιτικούς στους οποίους η χώρα οφείλει πολλά. Πρέπει να διδαχθούμε από τις αποτυχίες αυτές. Η ώρα έχει έρθει να αναγνωρίσουμε ότι το παλιό κομματικό σύστημα, οι νοοτροπίες και οι πρακτικές του δεν μπορούν να αλλάξουν από μέσα.

Η αλλαγή της χώρας απαιτεί ξεκάθαρη και ασυμβίβαστη σύγκρουση με όλο το διεφθαρμένο σύστημα της  μεταπολίτευσης. Ας μην χαρίσουμε αυτή τη μάχη σε όσους θέλουν να συμβιβαστούν με αυτό το σύστημα.

Χρειαζόμαστε πρόσωπα που δεν εξαρτώνται από πελατειακά δίκτυα και δεν φοβούνται να συγκρουστούν με τις ισχυρές συντεχνίες και τις ομάδες συμφερόντων, που στηρίζουν τα πελατειακά κόμματα. Μόνο έτσι θα αλλάξουμε τη χώρα. Γι αυτό ιδρύουμε το Νέο Κόμμα.

Συγκεντρώνοντας όλες τις πραγματικά μεταρρυθμιστικές και ριζοσπαστικές προσπάθειες σε ένα νέο, ισχυρό κόμμα που δεν θα συμβιβαστεί με την διαφθορά και την αποτυχία, δεν θα διστάσει να αναγνωρίσει την αριστεία όπου υπάρχει αλλά και να συγκρουστεί με τις κάθε είδους ολιγαρχίες, μπορούμε να αλλάξουμε την πολιτική ζωή της χώρας μας.

Η χώρα θέλει να αλλάξει και ήδη αλλάζει. Καιρός είναι να αλλάξει και το πολιτικό της σύστημα και από εμπόδιο να γίνει αρωγός  της αλλαγής.

Γίνε μέλος του Νέου Κόμματος. Γίνε εθελοντής. Δώσε οικονομική βοήθεια.

Δείξε με τις πράξεις σου ότι πιστεύεις σε μια Δίκαιη Ελλάδα. Δώσε ελπίδα σε όσους την έχουν χάσει!

 

Η πρόταση

Tο Νέο Κόμμα θέλει να εκφράσει τους πολίτες που δεν έχουν έκφραση στο σημερινό πολιτικό σύστημα.

To Nέο Κόμμα θα δώσει μάχη για να νικήσει το πελατειακό σύστημα, που έχει καθηλώσει τη χώρα στην οικονομική καχεξία και την κοινωνική αδικία.

Το Κόμμα θα ιδρυθεί μέσα από δημόσιες διαδικασίες που θα εξασφαλίζουν την αξιοπιστία, ευθύνη και λογοδοσία της ηγετικής του ομάδας. Τα ιδρυτικά μέλη θα διαμορφώσουν την τελική ταυτότητα του Νέου Κόμματος και θα εκλέξουν τα όργανά του.

Η πρώτη ηγεσία θα εκλεγεί στην πρώτη Συνδιάσκεψη των ιδρυτικών μελών. Το πρώτο Συνέδριο, που θα γίνει μέσα σε δώδεκα μήνες από την ίδρυση του Κόμματος, θα εκλέξει εκ νέου όλες τις θέσεις της ηγεσίας.

Ποιός κάνει την πρόταση;

Την πρωτοβουλία για την ίδρυση του Νέου Κόμματος έλαβε μια ομάδα πολιτών που δεν είχε ασχοληθεί στο παρελθόν με την ενεργό πολιτική, αλλά έχει μεγάλη εμπειρία τόσο στον δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Τα ονόματα των μελών της Οργανωτικής Επιτροπής βρίσκονται εδώ.

Η ιδρυτική ομάδα εξ’ αρχής συμφωνούσε σε δύο πράγματα. Πρώτον, το πρόβλημα της χρεοκοπίας της Ελλάδας είναι κυρίως πολιτικό και δευτερευόντως οικονομικό και, δεύτερον, η χώρα μας έχει το ανθρώπινο δυναμικό και τις ικανότητες να ξεπεράσει με την βοήθεια της ΕΕ τη δεινή σημερινή κατάσταση. Αρκεί να εξυγιάνει το πολιτικό της σύστημα και να απελευθερώσει τις μεγάλες δημιουργικές δυνάμεις του τόπου.

Από την αρχή ο στόχος της ομάδας ήταν ή ίδρυση ενός δημοκρατικού και όχι αρχηγικού ή πελατειακού κόμματος που θα διεκδικούσε την εξουσία με σκοπό τις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Ποιές είναι οι πολιτικές θέσεις;

Η Οργανωτική Επιτροπή δεν είναι το Νέο Κόμμα. Δεν έχει την πρόθεση να δεσμεύσει το Νέο Κόμμα με ένα εκ των προτέρων πλήρες πρόγραμμα δημοσίων πολιτικών. Ωστόσο, η ίδρυση του Νέου Κόμματος δεν μπορεί να γίνει μόνο με αόριστα ευχολόγια. Η συναίνεση των μελών πρέπει να δοθεί στη βάση ξεκάθαρων προτάσεων.

Γι’ αυτόν τον λόγο η Οργανωτική Επιτροπή προτείνει στα Ιδρυτικά Μέλη να εκτιμήσουν  δύο δέσμες προτάσεων, που περιγράφουν με όσο το δυνατόν ξεκάθαρο τρόπο τις βασικές αρχές, τις θεμελιώδεις επιλογές και το όραμά που θα πρέπει να εμπνέει μια προοδευτική μεταρρύθμιση της χώρας.

Η πρώτη δέσμη θέσεων αφορά την μακροπρόθεσμη στρατηγική για την χώρα. Το σχέδιο αυτό το ονομάζουμε Δίκαιη Ελλάδα. Είναι ένα περίγραμμα μιας  νέας πολιτικής και κοινωνικής οργάνωσης της χώρας. Δεν αρκείται απλά στην οικονομική ανάπτυξη, που είναι ούτως ή άλλως αναγκαία. Προτείνει μια πολιτική πυξίδα ώστε η ανάπτυξη να είναι δίκαιη και να έχει διάρκεια.

Η Δίκαιη Ελλάδα έχει τρεις στόχους, την ισοπολιτεία, την ισότητα ευκαιριών και την αλληλεγγύη. Πρέπει να μοιράσουμε ξανά δικαιώματα, ευκαιρίες και πόρους. Πρέπει να αναπτύξουμε το κράτος δικαίου χωρίς διακρίσεις και ευνοιοκρατία. Πρέπει να θεμελιώσουμε μια ευνομούμενη αγορά με ευκαιρίες για όλους. Πρέπει να αποκτήσουμε ένα σοβαρό και δίκαιο κοινωνικό κράτος, που θα καλύπτει παιδεία, υγεία και πρόνοια δεν θα αφήνει κανέναν αβοήθητο ή χωρίς ευκαιρίες για μια δημιουργική ζωή.

Δίνουμε πολύ μεγάλη έμφαση στο πλήρες κοινωνικό κράτος ως όρο για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στους πολιτικούς θεσμούς και την έξοδο από την κρίση. Η πρώτη προτεραιότητά μας να είναι να εξαλείψουμε τον  φόβο και τις ταπεινώσεις της ανέχειας για όλους τους κατοίκους της χώρας.

Περισσότερες πληροφορίες για την πρότασή μας αυτή θα βρείτε εδώ.

Έξι Μεταρρυθμίσεις

Παράλληλα με την Δίκαιη Ελλάδα ως μακροπρόθεσμη πυξίδα, προτείνουμε και έξι πιο άμεσες πρακτικές λύσεις για επείγονται πολιτικα και κοινωνικά προβλήματα όπως η φτώχεια των παιδιών, η κατάρτιση των ανέργων, οι ευκαιρίες στην δημόσια παιδεία, η ποιότητα της διοίκησης, οι τηλεοπτικές συχνότητες, η αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος.

Η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας παραμένει το σπουδαιότερο καθήκον του πολιτικού κόσμου. Βασική μας πεποίθηση είναι ότι χωρίς δικαιοσύνη, καμία παραγωγική ανασυγκρότηση δεν θα πετύχει.

Γι’ αυτό σχεδιάζουμε μια νέα δίκαιη μοιρασιά δικαιωμάτων, ευκαιριών και πόρων. Θα αγωνιστούμε για να εξαλείψουμε τις πρακτικές και τους θεσμούς του πελατειακού κράτους.  Θα αποκαταστήσουμε το κράτος δικαίου, θα εγγυηθούμε τις ίσες ευκαιρίες για όλους και θα ενισχύσουμε την κοινωνική αλληλεγγύη. Η Ελλάδα μπορεί να γίνει άλλο ένα ευνομούμενο κράτος της Ευρώπης.

Οι παρακάτω έξι προτάσεις για άμεσες μεταρρυθμίσεις θα βελτιώσουν γρήγορα τη ζωή των πολλών, θα αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη στη δημόσια ζωή και θα δώσουν ελπίδα σε οικογένειες που αγωνιούν για το μέλλον των παιδιών τους αλλά και για την φροντίδα των ηλικιωμένων.

1. Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα για Παιδιά

2. Δημόσια Χρηματοδότηση της Υγείας

3. Εθνικό Πρόγραμμα Τεχνικής Κατάρτισης

4. Περιφερειακά Πρότυπα Σχολεία

5. Διεθνής Διαγωνισμός για τις Ραδιοτηλεοπτικές Συχνότητες

6. Επιτελική Δημόσια Διοίκηση

Οι συγκεκριμένες αυτές προτάσεις έχουν χαμηλό ή ουδέτερο κόστος. Θα λύσουν πραγματικά και σημαντικά προβλήματα της κοινωνίας μας.

 

Η καταχώρηση αναρτήθηκε στην κατηγορία Ανάλυση από admin. Καταχωρήστε στους σελιδοδείκτες τον σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *