Πρόταση: Να μην ψηφιστούν όσοι αυτοδιοικητικοί μετρούν δυο και πάνω θητείες σε θέσεις ευθύνης, (δήμαρχοι & αντιδήμαρχοι)

vΦωτό άρθρων

Του Στέφ. Ανδριάνη *

 

 

Μετά την πρόταση μου να μην ψηφιστούν στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές όσοι έχουν πάνω από δυο τετραετίες σε θέσεις ευθύνης, (δημοσιεύτηκε στα  ‘’Χανιώτικα Νέα’ στις 8/5 και σ’ αυτή την ιστοσελίδα), αρκετοί με ρώτησαν ποιες θεωρούνται θέσεις ευθύνης  στις οποίες  -όπως πρότεινα-  όσοι εκλεγμένοι υπηρέτησαν επί πολλές τετραετίες δεν πρέπει να ξαναψηφιστούν. Θεωρώ υποχρέωσή μου να διευκρινίσω – συμπληρώσω τα εξής:……

Θέσεις ευθύνης   για τους εκλεγμένους είναι εκείνες   στις οποίες παίρνονται  μείζονες αποφάσεις που αφορούν στη ζωή των πολιτών και γίνεται διαχείριση   δημόσιου χρήματος.

Στην αυτοδιοίκηση τέτοιες είναι κατά βάση οι   θέσεις δημάρχων – αντιδημάρχων.

Απ’ όσους έχουν δύο τετραετίες και πάνω,  οι περισσότεροι  τις έκαναν μετερίζια      των πελατειακών  σχέσεων με μηχανισμούς εξαγοράς ψήφων και αποκλεισμού νέων προσώπων, βάση υποστήριξης κομματικών πολιτικών προσώπων κλπ.

Δεν μπορώ να παραλείψω ότι οι  πελατειακές σχέσεις  δεν χρησιμοποιήθηκαν μόνο από τους δημάρχους  και αντιδημάρχους που ήταν προσκείμενοι και υποστηρίχτηκαν από τα δυο πρώην μεγάλα κόμματα που κυβέρνησαν στο παρελθόν. Και οι υπόλοιποι δήμαρχοι, κατά συντριπτική πλειονότητα, εν πολλοίς την ίδια πελατειακή πρακτική ακολούθησαν  γιατί ‘’αυτά ζητούσε ο κόσμος’’.

 Πολλές ευνομούμενες δημοκρατίες της Ευρώπης αλλά και η αρχαία Αθηναϊκή δημοκρατία εφάρμοσαν περιορισμούς στις θητείες σε θέσεις ευθύνης για να αποφύγουν την αποτελμάτωση της πολιτικής ζωντάνιας, τα ωφελιμιστικά κατεστημένα και άλλα  …δεινά και ήξεραν τι έκαναν. Κατανόησαν ότι δεν εξασφαλίζεται διαχρονικά το μέλλον της κοινωνίας με κάποιους λίγους ‘’αναντικατάστατους’’ αλλά από πρόσωπα που είναι ότι καλύτερο διαθέτει η ίδια η κοινωνίας και τα οποία η ίδιοι οι πολίτες με την ψήφο τους ανανεώνουν με άλλα, πριν γίνουν ‘’ κακό κατεστημένο’’.

Εμείς, εδώ,  εφαρμόσαμε το σύστημα των  πολιτικών  τζακιών και των αιώνιων πολιτικών και αυτοδιοικητικών προσώπων και φυσικά  ……ατυχήσαμε.

 

ΨΗΦΙΣΕ ΟΠΟΙΟ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΘΕΛΕΙΣ,  ΑΛΛΑ…….

 Η πρότασή μου έχει ένα και μοναδικό σκοπό: Να πειστεί ο πολίτης ψηφοφόρος να ανακατέψει ο ίδιος την τράπουλα.  Θέλω να είμαι σαφής ότι δεν είναι πρόθεσή μου να πω ποιός συνδυασμός δήμου να ψηφιστεί ή να μην ψηφιστεί και η διατύπωσή μου ήταν όσο μπορούσα σαφέστερη στο άρθρο.   Εξάλλου όλοι αντιλαμβανόμαστε  πως  δεν είναι δα και όλοι οι ηθικοί, οι ικανοί και οι αποτελεσματικοί  καινούργιοι υποψήφιοι μαζεμένοι σε ένα μόνο συνδυασμό στους δήμους ή κάποιος συνδυασμός έχει το τέλειο πρόγραμμα και μαζί και το ανθρώπινο δυναμικό και τους πόρους να το υλοποιήσει.

Αναφέρθηκα σε ανακάτεμα της τράπουλας. Αυτό σημαίνει όσο το δυνατόν περισσότερα καινούργια πρόσωπα στην αυτοδιοίκηση. Απ΄ αυτούς  θα προκύψει και το νέο σώμα των αυτοδιοικητικών με όσο το δυνατό λιγότερα βαρίδια του παρελθόντος.

Με την ευκαιρία, άποψή μου είναι ότι πολλά  καλά στοιχεία της κοινωνίας δεν έχουν ξανοιχτεί ακόμη για να εμπλακούν στα κοινά, γιατί περιμένουν σ’ αυτές τις εκλογές το ‘’σινιάλο’’ από τις ψήφους ότι οι πολίτες άρχισαν να αναζητούν διαφορετικού ‘’ποιού’’ πρόσωπα και όχι πια πολιτικάντηδες, ρουσφετολόγους, στενά κομματικούς  και ….λοιπούς παρόμοιους,  υποψήφιους.

  Αρκετοί παλαιοί υποψήφιοι έχουν από τώρα ξεκινήσει –πριν ακόμη από τις εκλογές-  πιέσεις και διαγκωνισμούς για τις καρέκλες, θεωρώντας ότι σέρνουν πίσω τους ‘’δεμένους’’  χιλιάδες ‘’προσωπικά υποχρεωμένους’’ ψηφοφόρους.  Θεωρώ βέβαιο αν οι ίδιοι οι πολίτες λειτουργήσουν με το κριτήριο που πρότεινα,  μετά τις εκλογές οι δήμαρχοι που θα εκλεγούν θα έχουν πιο λυτά χέρια να επιλέξουν καινούργια πρόσωπα σε θέσεις ευθύνης.  Έτσι ή αλλιώς όμως είναι στάση ευθύνης απέναντι στο αύριο να το κάνουν οι δήμαρχοι μετά τις εκλογές και μάλιστα να το δηλώσουν από τώρα, πριν από τις εκλογές.

Η επιτακτικά αναγκαία ανανέωση του πολιτικού συστήματος είναι ευκαιρία να ξεκινήσει από την αυτοδιοίκηση τώρα με την ευκαιρία αυτών των εκλογών.

 *  Ο Στέφανος  Ανδριάνης είναι Αντισ/γος ε.α , Πολιτ. Μηχανικός,
 –  πρώην αιρετός της αυτοδιοίκησης  ν. Χανίων.
 –  πρώην Πρόεδρος & Διευθ. Σύμβουλος των  ΕΑΣ, (ΕΒΟ-ΠΥΡΚΑΛ)

Υ.Γ. : Ανάλογα κριτήρια θεωρώ ότι πρέπει να ισχύσουν και για τους υποψήφιους της  Περιφέρειας, παρά το ότι μετρά ως θεσμός μόνο μία τετραετία ζωής.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *