Από το κομματικό στο αξιοκρατικό μάνατζμεντ. (Δημοσίευση από εξωτερική πηγή)

Από τους:

ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΖΟΠΟΥΝΙΔΗ, ακαδημαϊκό και,

ΜΙΧΑΛΗ ΔΟΥΜΠΟαναπλ καθηγητή στο Εργαστήριο Συστημάτων Χρηματοοικονομικής Διοίκησης  Πολυτεχνείου Κρήτης.

    Χρόνια τώρα η δημόσια διοίκηση λειτουργεί σύμφωνα με τις επιθυμίες και “διαταγές” της εκάστοτε κυβέρνησης. Τα πα­ραδείγματα πολλά και σε όλους τους κλάδους (Νοσοκομεία, ΔΕΚΟ, δημόσιες υπηρεσίες, κ.ά.), όπου στελέχη ορίζονται με κύριο κριτήριο την κομματική τους ταυτότητα…..

    Τα αποτελέσματα γνωστά και δυστυχώς όλα απεικονίζονται τόσο στη χαμηλή ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών όσο και στα αρνητικά οικονομικά αποτελέσματα των δημοσίων Φορέων. Τα αρνητικά αποτελέσματα επιβαρύνουν τον προ­ϋπολογισμό δημιουργώντας ελλείμ­ματα, τα οποία συσσωρεύονται και οδηγούν στη συνέχεια σε μια αλυ­σίδα προβλημάτων όπως, έλλειψη ανταγωνιστικότητας, υποχρηματοδότηση καίριων τομέων (υγεία, εκπαίδευση, κοινωνική πρόνοια), ανερ­γία, κλείσιμο δημοσίων οργανισμών και απολύσεις. Οι λόγοι που οδηγούν στην αναποτελεσματικότητα του στε­νού και ευρύτερου δημόσιου τομέα και πολλοί και σύνθετοι. Ένας όμως ιδιαίτερα αρνητικός παράγοντας εί­ναι οι εσφαλμένες διαδικασίες επι­λογής στελεχών σε διοικητικές θέσεις ευθύνης, καθώς τα άτομα που επι­λέγονται είναι συνήθως χαμηλών προσόντων και χωρίς γνώσεις σε ση­μαντικά θέματα διοίκησης. Ένα επι­πλέον χαρακτηριστικού του “κομ­ματικού μάνατζμεντ” είναι ότι η θη­τεία των στελεχών είναι συνδεδεμέ­νη με τη διάρκεια της εκάστοτε κυ­βέρνησης, ανεξάρτητα εάν παράγε­ται ή όχι εποικοδομητικό έργο για το κράτος και την κοινωνία γενικότερα.

    Το θέμα της επιλογής άξιων στελε­χών σε καίριες θέσεις της δημόσιας διοίκησης θα είχε λυθεί εάν εφαρ­μόζονταν συστηματικά αξιοκρατι­κές διαδικασίες. Το σύγχρονο μάνα­τζμεντ διδάσκει τις βασικές αρχές δι­οίκησης επιχειρήσεων, δημοσίων και ιδιωτικών. Μία τεχνική ευρέως διαδεδομένη είναι το “μάνατζμεντ στόχων” (managementbyobjec­tives). Σύμφωνα με αυτό και ακο­λουθώντας ένα πλάνο ανάπτυξης (businessplan), ο κάθε μάνατζερ θέτει τους στόχους -ποσοτικούς και ποιοτικούς- για μία μεσο-μακροπρόθεσμη περίοδο 3-5 ετών. Καθ’ όλη τη διάρκεια της θητεία του ο μά­νατζερ, σε συνεργασία με την ομάδα διοίκησης (teammanagement), προ­σπαθεί να επιτύχει τους στόχους του σε όλα τα επίπεδα ανάπτυξης. Η οποιαδήποτε αλλαγή θα πραγματο­ποιείται στο τέλος της τριετούς-πενταετούς θητείας, με τον απολογισμό και την εξέταση επίτευξης των στό­χων. Στην Ελλάδα, δυστυχώς όχι μόνο απουσιάζει παντελώς μια τέτοια προσέγγιση στοχοθέτησης, αλλά αντί­θετα πολλές φορές γίνεται αλλαγή της διοίκησης ενός δημόσιου φορέα/ οργανισμού πριν τη λήξη της θητεί­ας της, η οποία μάλιστα συνοδεύεται από τη διεκδίκηση αποζημιώσεων, οι οποίες όπως είναι φυσικό τελικά επιβαρύνουν τους φορολογούμε­νους.

    Επιπλέον, με αφορμή τις περιφε­ρειακές και δημοτικές εκλογές, αξίζει να σημειωθεί ότι πέρα από την πολιτική τους τοποθέτηση, οι τοπι­κές Αρχές (δήμαρχοι και περιφερει­άρχες) θα πρέπει και αυτές να αξιο­λογούνται σε σχέση και με την ικανότητά τους να διαμορφώνουν και να υλοποιούν στρατηγικές ανάπτυξης, κάτι το οποίο απαιτεί αυξημένες δι­οικητικές ικανότητες ώστε να αξιο­ποιηθούν οι (σταδιακά περιοριζό­μενοι) πόροι που υπάρχουν σε το­πικό επίπεδο. Ως ενεργοί πολίτες θα πρέπει επομένως, παράλληλα με την πολιτική τοποθέτηση κάθε υποψη­φίου, να συνεκτιμήσουμε τους στό­χους που θέτει, τα μέσα υλοποίησής τους, και την ικανότητά του να εφαρ­μόσει αποτελεσματικά το σχεδια­σμό του (πχ., αξιολογώντας τα απο­τελέσματα που πέτυχαν οι υπάρ­χουσες τοπικές αρχές σε σχέση με τους στόχους που είχαν θέσει σε θέ­ματα όπως η υλοποίηση έργων, η απορρόφηση πόρων, η ανάπτυξη κοινωνικών και πολιτιστικών δρά­σεων, κ.λπ.).

    Το αξιοκρατικό μάνατζμεντ είναι η μόνη ελπίδα για τη δημιουργία ενός ανταγωνιστικού και αποδοτικού δη­μοσίου τομέα στη χώρα μας. Είναι όμως λυπηρό το ότι τόσα χρόνια οι κυβερνήσεις δεν το επιζητούν, παρ’ ότι σε όλες τις προεκλογικές τους κα­μπάνιες μιλούν γι’ αυτό. Για να μπο­ρέσει η δημόσια διοίκηση να παρέ­χει υπηρεσίες υψηλής ποιότητας προς τους πολίτες, αξιοποιώντας με αποδοτικό τρόπο τους πόρους που διαθέτει και να στηρίξει την ανά­πτυξη της χώρας, θα πρέπει να εφαρμόσει το αξιοκρατικό μάνα­τζμεντ σε όλο το φάσμα δημόσιο το­μέα με οποιοδήποτε κόστος (κυρίως το πολιτικό).

Πηγή: http://www.haniotika-nea.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *