Να θεσμοθετήσει τώρα ο πολίτης με την ψήφο του: Δυο μόνο θητείες στους αιρετούς σε θέσεις ευθύνης και τέλος!

vΦωτό άρθρων

Του Στέφανου Ανδριάνη*

 Ζωντανό και εξελισσόμενο πολιτικό σύστημα
σημαίνει διαρκώς νέα πρόσωπα και νέες ιδέες.
   Αν, εκλέγουμε τα ίδια και τα ίδια πρόσωπα επί δεκαετίες,             αν, ακόμη και στο  τέλος που αποχωρούν οι αιώνιοι πολιτικοί ή αυτοδιοικητικοί, αποδεχόμαστε να αφήνουν ………. –όπως κάνουν οι περισσότεροι-  στο ‘’πόδι’’ τους  ‘’κλώνους’’ κατ’ εικόνα και ομοίωση,
τότε, το πολιτικό σύστημα αποτελματώνεται.

Δεν χρειάζεται να είσαι σπουδαγμένος για να καταλάβεις ότι όσοι παραμένουν πολλά χρόνια σε θέσεις διαχείρισης των κοινών, γίνονται τροχοπέδη στις εξελίξεις και ότι ακόμη και οι πιο άριστοι έχουν εξαντλήσει, το πολύ σε  δυο θητείες ότι νέο είχαν να δώσουν και γίνονται πλέον καθεστώς.
Οι περισσότερες ευνομούμενες δημοκρατίες της Ευρώπης  έχουν καθιερώσει περιορισμούς στον αριθμό των θητειών των αιρετών, παίρνοντας το και, από την αρχαία Αθηναϊκή Δημοκρατία, η οποία είχε συνειδητοποιήσει, από τότε την αναγκαιότητα και είχε επιβάλλει παρόμοιους περιορισμούς.
 
Η ‘’ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ’’ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΑΙΡΕΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Το δικό μας πολιτικό σύστημα (ολόκληρο, από τη μια άκρη μέχρι την άλλη), είναι ακόμη περιχαρακωμένο στις αγκυλώσεις του και δεν θα δρομολογήσει χωρίς εξωτερική πίεση τη θεσμοθέτηση του  περιορισμού των θητειών των αιρετών.

Ακόμη και σήμερα μετά από πέντε  χρόνια κρίσης δείχνει ότι, ‘’Κουκιά έφαγε κουκιά μολογάει’’.

Είναι μια καλή εξέλιξη το γεγονός ότι περιλήφθηκαν αρκετά καινούργια πρόσωπα στα ψηφοδέλτια των υποψήφιων συνδυασμών των Δήμων και των Περιφερειών, αναγκαστικά λόγω μεγάλου αριθμού υποψηφίων που επέβαλε το πρόγραμμα ‘’ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ’’. Φυσικά οι κολλητοί, οι της  παρέας, οι παλαιοί κομματικοί κλπ περιλήφθηκαν σχεδόν όλοι και είναι κυρίως αυτοί  με τις πολλές θητείες στην πλάτη.

Έχει μείνει πλέον στο χέρι του πολίτη που  κρατά ψηφοδέλτιο να αφήσει πίσω  το πολιτικό σύστημα στις αγκυλώσεις του και να δρομολογήσει -ό ίδιος- με την ψήφο του τον περιορισμό του χρόνου των αιρετών στις δύο θητείες.

 

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΥ

Ψήφισε όποιο συνδυασμό θέλεις.  Αλλά μη διστάσεις να πεις στον υποψήφιο δημοτικό ή περιφερειακό σύμβουλο φίλο, σύντεκνο, συγγενή ή κολλητό που έχει ήδη δυο θητείες και πάνω σε θέσεις ευθύνης, το εξής:

’Σ’ ευχαριστώ για ότι πρόσφερες.   Συγνώμη, αλλά  ήρθε καιρός να πάμε γι’ άλλα. Πρέπει και εσύ να καταλάβεις ότι οι λίγοι καλοί δεν μπόρεσαν όσες τετραετίες κι αν έκαναν,  να εμποδίσουν την παρακμή και τη διαφθορά. Ηθελημένα ή αθέλητα ήταν το άλλοθι για πάρα πολλούς άλλους ανίκανους  να εκμεταλλεύονται επί δεκαετίες θέσεις ευθύνης μόνο για προσωπικά οφέλη.’’.

Αν δεν συνειδητοποιήσουμε ότι χωρίς τη ριζική ανανέωση προσώπων με
απαράβατο κανόνα μόνο δυο θητείες στις θέσεις ευθύνης, τόσο στην κεντρική πολιτική σκηνή όσο και την αυτοδιοίκηση, η χώρα δεν πρόκειται να ξεκινήσει ούτε μισό βήμα μπροστά για να ξεκολλήσει από το τέλμα και την παρακμή.

Ξεκινούμε σ’ αυτές τις εκλογές και δίνουμε ‘’αέρα’’ σε καινούργια πρόσωπα να προσφέρουν στα κοινά, αποκλείοντας όσους έχουν ήδη δυο θητείες και πάνω σε θέσεις ευθύνης, με την ψήφο μας.

Τα καινούργια πρόσωπα των ψηφοδελτίων μπορεί βέβαια να μην είναι και ότι πιο άριστο και χρειάζεται επιλογή. Πρέπει όμως να κάνουμε μια αρχή

Μην δεχτείς τη δικαιολογία των δημάρχων που συνήθως λένε:  Μα τι να κάνω που οι ικανοί που έχω για να λειτουργήσω το δήμο είναι λίγοι και μόνο από εκείνους που έχουν εμπειρία 10 και 20 χρόνων.

Απόρριψέ το. Είναι οι διαχρονικές δικαιο
λογίες-σοφίσματα  του ίδιου του συστήματος για να …διαιωνίζει το είδος.

Αρκετά πια!  Τέτοια πρόσωπα  και με αυτού του τύπου τις εμπειρίες διοικούσαν τη χώρα και τους δήμους τώρα και δεκαετίες και έτσι έμεινε η μοναδική στην Ευρώπη που συνεχίζει να χτυπά κόκκινο’’ σ’ όλους τους δείχτες και με την αυτοδιοίκηση πρωταθλήτρια στη διαφθορά.

Η τράπουλα ήταν σημαδεμένη. Είναι στην ευθύνη του πολίτη να βρει και να ξαναμοιράσει χαρτιά από νέα, πιο καθαρή τράπουλα!

*  Ο Στέφανος  Ανδριάνης είναι Αντισ/γος ε.α , Πολιτ. Μηχανικός,
 -  πρώην αιρετός της αυτοδιοίκησης  ν. Χανίων.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *